A Linköping Tanulmány - HTC Superfloor vs Epoxy padlók


A fenntartható fejlődés a környezeti tevékenységek központi fogalma, és e tevékenységek alapvető eleme a környezetre minimális hatást gyakorló termékek és szolgáltatások előállítása és felhasználása. A környezettel kompatibilis termékek egyre fontosabbak nem csak a fenntartható jövő megalapozásában, de a termékmarketingben is.


Ez a tanulmány a HTC Sweden AB megbízásából áttekintést nyújtott arról, hogy a HTC Superfloor ™ rendszere miben különbözik az epoxi padlók típusától. Összehasonlító életciklus-értékelést végeztünk és a környezeti hatások három kategóriáját tanulmányoztuk: a globális felmelegedést, a savasodást és az eutrofizációt. Ezután az eredményeket a padló egészéhez viszonyítva, vagyis a padló előállítását, a felületbevonási módszert és a hulladékkezelést is figyelembe vettük.


A HTC Superfloor® egy gyémánt szerszámokkal csiszolt, impregnált, polírozott betonpadlók felületi bevonat nélkül készült rendszere. A padló ellenáll a nagy nyomásnak, könnyen tisztítható, raktárakban, műhelyekben, kereskedelmi területeken és nyilvános helyiségekben is kiválóan alkalmazható.

Az életciklus-értékelés lehetővé teszi számunkra, hogy megvizsgáljuk a termék környezeti hatásait az alapanyag fázisától kezdve a hulladékkezelésig. Az életciklus-összehasonlító értékelés során kizárjuk a termékek életciklusának közös területeit, és elemezzük a fennmaradó területeket. Az epoxi padlók nagyon gyakoriak az ipari helyiségekben, és ebben az összehasonlító vizsgálatban 3 mm-es, Peran SL, önterülő epoxi padló található.


Az epoxi és a HTC Superfloor életciklus-összehasonlító értékelésének eredménye hatalmas különbséget mutat a padlók között. Az epoxi padló hozzájárulása a globális felmelegedéshez 189-szer nagyobb, mint a HTC Superfloor ™-é.


Az epoxi padló környezeti hatása szintén a padló egészének nagy részét képezi. Az epoxi bevonat hozzájárulása az eutrofizációhoz és a savasodáshoz a padló egészének 50% -a. A HTC Superfloor ™ -nál az ennek megfelelő értékek 0,19%, illetve 0,12%.


A fenntartható fejlődés hosszú távú gondolkodásról és racionális társadalom létrehozásáról szól, mind most, mind a jövőben. Az Agenda 21 az ENSZ környezetvédelmi és fenntartható fejlődésre irányuló cselekvési programja. Ez az öt dokumentum egyike, amelyet az Egyesült Nemzetek 1992. évi Riói csúcstalálkozóján állapítottak meg. Az Agenda 21 a fenntarthatóság három fő területére épül: társadalmi, gazdasági és ökológiai fenntarthatóság. Mindhárom egyformán fontos a fenntartható fejlődés eléréséhez.


Az ökológiai fenntarthatóság


A hagyományos ipari padlómegoldásokhoz, mint a különféle gyantabevonatok és az epoxi padlókhoz képest a HTC Superfloor ™ sokkal jobb alternatíva a környezetvédelmi szempontból fenntartható megoldások kiválasztásában. A padló beépítési fázisában nemcsak a környezetre gyakorolt hatás kisebb, de az idő múlásával az előnyök egyre csak növekszenek, mivel a HTC Superfloor ™ csak egyszeri telepítést, úgy a gyantabevonatok vagy az epoxi állandó pótlást igényelnek.

Az alábbiakban három ábrát mutatunk be a HTC Superfloor ™ környezeti előnyeiről az epoxi bevonatú betonpadlókhoz képest beépítéskor és 20 év alatt, amelyeket a savasodás, az eutrofizáció és a globális felmelegedés szempontjából vizsgáltunk meg.


Folytatása következik…..

Forrás: Linköping University tanulmánya : Life Cycle Assessment of

Industrial Floors by Josefine Hellström


Bővebb információ a HTC Superfloor-ról itt: https://htc-superfloor.hu/

246 megtekintés0 hozzászólás