Ismerd az Ellenséged! – Avagy Porkezelés hatékonyan és biztonságosan az Építőiparban.


por es iszap kezeles

A POR – az emberiség fejlődését végig követő jelenség, mindennapjaink megszokott látványa, annyira az életünk része, hogy van aki úgy éli le az egész életét, hogy tudomást sem vesz róla. A porkibocsátás már több száz éve komoly környezeti problémákat vet fel, súlyos árakat fizetünk a tudatlanságunkért és hanyagságunkért, miszerint a gazdaság növekedését mindig fontosabbnak tartjuk, mint a környezetünk és a saját egészségünk védelmét.


Tartalom:

  1. Attól, hogy nem veszünk róla tudomást, még létezik.

  2. Alattomosan, szinte láthatatlanul képes eljutni egyik helyről a másikra.

  3. Munkamódszerek, amelyek gondoskodnak a Por biztonságosabb és hatékonyabb kordában tartásáról

  4. Husqvarna por-, és iszap kezelő rendszerek minden alkalmazásra


1. Attól, hogy nem veszünk róla tudomást, még létezik.

Szerencsére manapság már szigorú szabályoknak kell megfelelni a káros anyagok kibocsátása területén, és igen sok esetben a por is idetartozik. Építőipari vállalkozóként nem engedheted meg, hogy ne foglalkozz az építkezéseiden kibocsátott por megfelelő kezelésével, hiszen az építkezéseken keletkezett por mennyisége nagyban hozzájárul a környezet szennyezéséhez, az éghajlat megváltozásához és a globális felmelegedéshez. A beton, tégla és más kemény építési anyagok csiszolása, bontása és vágása jelentős porral és iszappal jár. Minél termelékenyebb vagy a munkádban, annál több port és iszapot termelsz. Ezek mértékét csökkenteni kell, mégpedig biztonságosan és hatékonyan, hogy a környezetünk megóvása mellett a saját és a körülöttünk, illetve velünk együtt dolgozó emberek egészségét se kockáztassuk.


A Husqvarna a világ egyik vezető építőipari eszközök gyártójaként a lehető legjobb megoldást kínálja a hatékony por és iszap kezelésre. Olvass tovább, hogy többet megtudhass a Husqvarna világmárka által kínált teljes por és iszap kezelő rendszerekről, illetve, hogy megismerd az Ellenséged – a Port.


2. Alattomosan, szinte láthatatlanul képes eljutni egyik helyről a másikra.

A legnagyobb kihívást a legkisebb porszemek kezelése jelenti - Az építkezéseken a levegőben lebegő porszemek többféle különböző anyagot tartalmaznak. Ezek közül vannak olyanok, amelyek belélegezve károsak lehetnek vagy irritációt okozhatnak, mint például az aszbesztszálak, kristályos szilícium, penész, korom és bizonyos mikróbák.


betoncsiszolas epo-trend

A beton, tégla és hasonló építőanyagok vágásából, fúrásából vagy csiszolásából származó por kristályos szilíciumot tartalmaz, amely a rendkívül apró, belélegezhető részecskék esetén veszélyt jelenthet. Ezek a belélegezhető porszemek annyira aprók, hogy órákig képesek a levegőben lebegni, miközben szabad szemmel nem láthatók. Ezért annyira fontos az olyan munkamódszerek használata, amelyekkel a port a keletkezés helyén lehet befogni, és meg lehet akadályozni, hogy a levegőbe kerüljön.


Mivel a belélegezhető por nem csak környezeti károkat, de munkahelyi egészségügyi veszélyt is jelenthet, így a legtöbb országban szabályokat és rendelkezéseket vezettek be a por megfelelő kordában tartására. Például az Egyesült Államokban a belélegezhető kristályos szilícium megengedett kitettségi szintje nyolcórás idővel súlyozott átlagra számítva 0,000025 g/m3 levegő, ugyanekkor ez az érték az EU-ban 0,0001g/m3.


3. Munkamódszerek, amelyek gondoskodnak a Por biztonságosabb és hatékonyabb kordában tartásáról

husqvarna iszapkezeles

A víz sok esetben a barátunk - A por kordában tartásának egyik legjobb módja a víz. Ha van rá mód, elegendő víz használatával már közvetlenül a keletkezés helyén megtudod kötni a port nedves fúrás/vágás során. Ha egy iszapelszívó berendezéshez iszapgyűjtőt csatlakoztatsz, akkor könnyedén tisztán tarthatod a munkaterületet.


husqvarna nagy teljesitmenyu porszivas

A legjobb megoldás száraz munkákhoz - Ha a helyszínen nincs lehetőség víz használatára a csiszoló/vágó/fúró berendezést szorosan csatlakoztatott porgyűjtővel kell használni, amely közvetlenül a keletkezés helyén gyűjti össze a port. Az adott munkához megfelelő légáramot és kapacitást biztosító H osztályú porelszívó berendezéseket HEPA H13 szűrőkkel kell ellátni, hogy a levegőben ne maradhassanak károsító, apró szemű por részecskék.


hepa H13 filter

Mi az a HEPA H13? – A HEPA a nagy hatékonyságú részecske-levegő szűrők rövidítése. A szigorú HEPA szabvány (EN 1822-1) a szűrés hatékonyságától függően különböző szintekre (E10 - H14) van felosztva. A Husqvarna a H13 szintet alkalmazza, amelyet úgy terveztek, hogy a részecskék 99,95% -át leválassza 0,15 és 0,30 μm között. Ezt a részecskeméretet a legnehezebb kezelni - mind a nagyobb, mind a kisebb részecskéket könnyebb megfogni egy szűrőben. Ezenkívül a Husqvarna minden szűrőt külön-külön tesztel a szállítás előtt, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a szűrő valóban megfelel a HEPA H13 szabványnak.


Az ördög a részletekben rejlik – A munkaterület takarítására célszerű seprű helyett inkább valamilyen típusú kotróeszközt használni. Porelszívás során mindig HEPA H13 szűrőkkel ellátott H osztályú porszívókat használjunk, ugyanis a szokványos háztartási porszívók nem képesek a belélegezhető porszemek elszívására. Ha kiegészítőként egy vagy több hatékony HEPA H13 szűrővel ellátott hordozható légtisztítót használunk, akkor egyszerűen gondoskodhatunk a belélegezhető por további csökkentéséről és még jobban védhetjük a környzetet és a környezetünkben dolgozókat is.


4. Husqvarna por-, és iszap kezelő rendszerek minden alkalmazásra


S-line:

A Husqvarna S-line szigorú követelmények alapján tervezett professzionális porelszívókból áll. Ezek a kis méretű, alacsony tömegű gépek egy , kettő vagy három nagy teljesítményű, egy fázisú, külön hűtéssel ellátott motort tartalmaznak, amelyek az egész munkanap során folyamatosan képesek működni. Ily módon minden építési, bontási és felújítási munkához, valamint elektromos szerszámgéphez megfelelők.T-line:

A Husqvarna T-line-t nagyobb lélegzetvételű munkákhoz fejlesztették ki, amelyek során komoly porelszívásra van szükség. A gépek megbirkóznak a nehezen kezelhető olyan anyagokkal, mint a csiszolásból származó por és bontási anyagok. A nagy teljesítményű motorok hatékony légáramot biztosítanak mindenféle padlócsiszológépek, valamint az építkezési munkák során használt helyi vagy központi porelszívó rendszerek számára.D-line:

A Duratiq technológián alapuló Husqvarna D-line sorozat porelszívó berendezései tökéletes társak ha gyorsan, automatizáltan és hatékonyan szeretnénk elérni kiváló eredményeket. Nagyszerű társai a Duratiq technológiával felszerelt csiszológépeknek. Ezek a gépek már integrált porelőválasztóval vannak felszerelve a munka megkönnyítése érdekében, valamint az LCD kijelző gondoskodik arról, hogy valós időben valós számokkal tudjunk számolni.

A-line:

A Husqvarna A-line a piacon kapható legfejlettebb hordozható légtisztító rendszereket tartalmazza. ezeket mind légtisztítóként, mind pedig légszívóként tesztelik és tanúsítják, így ideális kiegészítői a por-, és iszap kezelő berendezéseknek. Biztonságosabb munkahelyet biztosítanak, és a jogszabályi megfelelőséghez is hozzájárulnak. Kisméretű felépítésüknek köszönhetően a gépeket könnyű mozgatni és szállítani.


W-line: